Waarom Testdata Management?

Brandstof is de energie van auto’s zoals testdata energie is voor het testen van software!

auto1

Over de noodzaak van testen hoeven we het tegenwoordig gelukkig niet meer te hebben. Nagenoeg iedere organisatie is er wel van overtuigd dat je nieuwe producten eerst uit moet proberen om er achter te komen dat het product wel doet wat we er met z’n allen van verwachten. En dat er geen rare fouten in worden gemaakt die de zorgvuldig opgebouwde naam van het bedrijf ten gronde kunnen richten. Het helpt als je daar test professionals voor inhuurt. Testcoureurs rijden om die reden eindeloos rondjes in nieuwe concept auto’s, en op dezelfde manier proberen software testers de (laatste versie) van applicaties uit. Prima! Mooi! Maar daarmee zijn we er niet.

Een applicatie is, net als een auto, een object dat je een beetje moet helpen wil deze functioneren. Allereerst heb je een infrastructuur nodig. In het geval van een auto is dat een stuk weg. Maar omdat je nog in het proces van testen bent wil je een weg hebben waarop je een goede vergelijking kan maken met betrekking tot stabiliteit in bochten, acceleratie, remweg, snelheid en dergelijke. Oftewel, je hebt een test circuit nodig waarop je eindeloos rondjes kunt rijden. Het test circuit van de software tester is de test omgeving. Een omgeving waarin je kunt uitproberen of een applicatie reageert zoals verwacht gegeven een bepaalde input. Deze omgeving dient toereikend te zijn voor het doel waarmee getest wordt. Een drag strip is immers prima om de acceleratie van een auto mee te testen, maar daar zal je niet kunnen testen op de stabiliteit in bochten. Zo zal je voor een unit test ook een ander soort omgeving nodig hebben dan voor een gebruikersacceptatietest.

Maar een applicatie heeft ook net als een auto brandstof nodig om te kunnen werken. Een applicatie is namelijk gebouwd voor gegevensverwerking, zonder gegevens geen verwerking , en daarmee is er een behoefte aan test data. De brandstof voor een applicatie in een test omgeving.

Er lijkt echter verrassend weinig aandacht te zijn voor test data. Die zoekt de tester namelijk wel bij elkaar naar gelang de testgevallen die uitgevoerd moeten worden. De applicatie staat op een test omgeving en in die omgeving is data aanwezig, dus de testen kunnen uitgevoerd worden. Maar zo simpel is het vaak niet.auto2

Als je per ongeluk diesel in een benzineauto stopt, komt deze waarschijnlijk niet zo ver als dat je had verwacht.

Bovendien realiseer je waarschijnlijk niet welke fout er gemaakt is en bestaat de kans dat je eerst de hele motor uit elkaar moet halen om te achterhalen waarom die het niet meer doet. Pas na alles uitgesloten te hebben kom je erachter dat het aan de brandstof lag. Zo is het ook met test data. Om het resultaat van de applicatie op juistheid te kunnen toetsen is het noodzakelijk er zeker van te zijn dat de input om dit resultaat te kunnen verkrijgen klopt. Daar komt bij dat je aan één test niet voldoende hebt, en bovendien verschillende testen wilt herhalen. Je hebt dus niet alleen behoefte aan één juiste uitgangssituatie, je wilt dezelfde uitgangssituatie keer op keer kunnen realiseren. Ook al is de data ondertussen gewijzigd.

Je kunt daarmee stellen dat testen een gecompliceerd geheel is aan de hand van drie variabelen: Test object, omgeving en data. Wil je het test proces soepel laten verlopen, waarmee ik bedoel dat je alleen mankementen ten aanzien van het test object vindt, dan moet je je omgeving en data onder controle hebben en beheersen. Het niet onder controle hebben van testdata geeft complicerende factoren tijdens het testen.

Om controle te krijgen over testdata in een testomgeving wil je testdata management inrichten. Testdata betreft namelijk niet één object, omgeving of testsoort, maar heeft impact op de som van alle applicaties en processen in de organisatie. Het is daarmee bittere noodzaak dat hier goed over wordt nagedacht en deze met beleid wordt gestuurd. Zodat voor het testen steeds de juiste data op het juiste moment beschikbaar is.


ITCG denkt én doet al bijna twee decennia in data integratie, datamigratie, datakwaliteit en testdata en deelt haar opgedane kennis graag met de wereld in de vorm van blogs –lees ook onze andere artikelen.