Raadpleegomgeving als alternatief voor een datamigratie?

archiefDe situatie

Stel je de volgende situatie eens voor:

Er is een nieuwe applicatie in gebruik genomen die een of meerdere bestaande applicaties vervangt. Die oude applicaties zijn echter nog niet uitgeschakeld want er zit nog data in. Een datamigratie blijkt een kostbaar project te zijn en de beslissing hierover wordt nog even uitgesteld. Mag ik een alternatief voorstellen?

Het alternatief

Een raadpleegomgeving om de data uit de oude systemen te bekijken, bijvoorbeeld in de vorm van een eenvoudige desktop- of webapplicatie. Hiermee kan je browsen door jouw data of zoeken op basis van zoekcriteria. De structuur van de data kun je zelf bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan systeem -> hoofdstuk -> map -> object. Als er aan deze metadata ook fysieke bestanden zijn gekoppeld kun je deze via een download-knop bekijken. Om toch op beperkte schaal data te migreren kan je, als extra feature, ook koppelen met een webservice van het nieuwe systeem (indien beschikbaar) en daarmee on-demand data overzetten van de raadpleegomgeving naar het nieuwe systeem.

De voordelen

Wat zijn de voordelen van een raadpleegomgeving?

  1. Oude systemen kunnen uit en daarmee kan een grote besparing worden gerealiseerd

Als de raadpleegomgeving goed gevuld is kunnen de oude systemen de deur uit. Dat betekent dat er minder hardware nodig is, de licentiekosten wegvallen en er geen support meer nodig is. Dat lucht op, of niet?

  1. Geen data van mindere kwaliteit in het nieuwe systeem

Een reden om geen datamigratie vanuit de oude systemen te doen zou de mindere datakwaliteit kunnen zijn. Een nieuw systeem wil je graag schoon beginnen en daar past een hoop oude meuk niet bij. Door dit niet te migreren maar wel beschikbaar te houden los je dit mooi op.

  1. Beschikbaarheid; data is nog steeds zoek- en raadpleegbaar

Oude systemen kunnen ervoor zorgen dat je noodgedwongen verouderde hard- en software in de lucht moet houden of afhankelijk bent van specialistische kennis. Dan kan een raadpleegomgeving gebaseerd op actuele software en hardware een hele opluchting zijn. De data is nog wel beschikbaar, maar je blijft niet hangen in het verleden.

  1. Veiligheid; data wordt niet meer gemuteerd

Vanuit archief-oogpunt is dit fijn. Elke keer als je data raadpleegt is het gelijk aan de vorige keer. In een raadpleegomgeving kan niemand muteren, ook niet per ongeluk. Als uitzondering hierop is het natuurlijk wel mogelijk om een vernietigingsmechanisme in te bouwen. Objecten met een beperkte houdbaarheid moeten ook in de raadpleegomgeving vernietigd kunnen worden.

  1. Veiligheid 2; mogelijkheid voor verschillende authenticatieniveaus

Een koppeling met de AD is misschien overdreven, maar enige vorm van autorisatie is wenselijk. In een raadpleegomgeving kun je gebruikers aanmaken, rollen definiëren en per object aangeven welke rol deze mag raadplegen. Een no-nonsens oplossing, want vaak kun je met een handjevol rollen al uit de voeten.

  1. Evolutie tot E-depot

Een raadpleegomgeving bevat data die je graag wilt bewaren. Daarmee is het een mooie voorzet voor een E-depot. Je kunt op een later moment een proces opzetten dat zorgdraagt voor het veiligstellen van objecten uit nieuwere systemen in de bestaande raadpleegomgeving.

Tot slot

Om een raadpleegomgeving te vullen moet er natuurlijk wel wat gedaan worden. Dat is een mini-datamigratie naar een datamodel naar keuze. Dat kan een bepaalde standaard zijn, of een zelfontworpen model.

Als de voordelen op een rijtje staan zoals hierboven, zie jij een raadpleegomgeving dan als een goed alternatief voor een datamigratie? Zo ja, dan horen we graag van je. Zo nee, dan horen we ook graag waarom niet. Wij hebben het al een aantal keren succesvol neergezet bij onze klanten.

 


ITCG denkt én doet al bijna twee decennia in data integratie, datamigratie, datakwaliteit en testdata en deelt haar opgedane kennis graag met de wereld in de vorm van blogs –lees ook onze andere artikelen.